Raivauksen tuulet puhaltavat

Olen vieraillut muutamassa blogissa, joissa myös käydään läpi omia nurkkia ja kaappeja. Oma rojuprojektini etenee taas puolen vuoden tauon jälkeen. Nyt on kirppispöytä varattu ja kierrätys lähtee käyntiin. Tähän kerään vinkkejä Kingstonin kirjasta, miten rojun tunnistaa, mitä se aiheuttaa ja miten siitä pääse eroon.

 


Mitä roju on?

Tavarat joita ei käytä tai joista ei pidä

Ne tavarat joista pidät, käytät ja arvostat luovat ympärillesi hyvää energiaa. Niiden läpi tai ohitse pääse kaikki tilassa oleva energia. Kun elämässäsi on selkeä tavoite ja ympärilläsi on tällaisia tavaroita, elämäkin on onnellista ja vapaata. Jos asiat ovat päinvastoin on niillä päinvastainen tarkoituskin.

Kaikki mikä laiminlyödään, unohdetaan, ei pidetä, käytetä tai arvosteta hidastaa energian kulkua kotona, kunnes se pysähtyy. Silloin elämäkin tuntuu pysähtyvän. Roju kuluttaa voimavaroja ja mitä pidempään sitä säilytät sen voimakkaammin se vaikuttaa.

Kun pääset eroon kaikesta, millä ei ole merkitystä sinulle, huomaat kuinka mielesi, kehosi ja henkesi kevenevät.

Itse laitan kaikki lahjaksi saamat tavarat, joista en pidä, heti kiertoon. Ennen säästin niitä laatikoissa ja kaapeissa, nykyisin surutta laitan heti eteenpäin. Anopillani on taipumusta tuoda lahjaksi sellaisia tavaroita, joista en pidä. Olen sanonutkin hänelle hienovaraisesti, että älä osta minulle mitään lahjoja. Kun tulet ja jos välttämättä haluat tuoda jotain tuo kahvipaketti. Minusta se hänen rahojen tuhlaamista kun aina ostaa jotakin turhaa tavaraa, meillä on jo kaikkea mitä tarvitsemme.

Epäsiistit ja väärissä paikoissa olevat tavarat

Tähän ryhmään kuuluvat ihmiset, jotka eivät saa pysymään asioitaan järjestyksessä. Vaikka kodissasi olisi vain niitä tavaroita, joista pidät ja joita käytät, on kotisi sekaisin jos säilytät niitä missä sattuu, etkä tarvittaessa löydä niitä. Asiat sujuvat paremmin, kun tietää missä mikin tavara on.

Tällainen roju käsittää esineitä, joille ei ole omaa paikkaa kodissa tai alkuperäinen paikka on unohtunut ja tavarat ovat joutuneet muun rojun keskelle. Se kuten esimerkiksi päivän posti sen usein heittää enempää ajattelematta minne sattuu. Muutakin paperia tuntuu ilmestyvän kuin tyhjästä ja kasautuvan eri paikkoihin, vaikka yrittäisikin ylläpitää järjestystä. Samaan ryhmään kuuluu heräteostokset; ne raahaa kotiin ja panee ”toistaiseksi tähän” ja unohtaa koko jutun. Sellaiset tavarat lojuvat ”toistaiseksi” jopa vuosia paikallaan ja aina kun ne sattuvat silmiin alkaa ärsyttää. Järjestä ympäristösi, niin sisimpäsikin asettuu paikoilleen.

Onneksi minua nykyisin ällöttää kaikki tavaran paljous kaupoissa, joten heräteostoksia teen aina vain harvemmin. Löydän kyllä aina jotakin ”kivaa”, mutta ennen kuin ostan mitään, mietin mihin tätä tarvitsen, mihin tämän laitan, voinko elää ilman tällaista? Hupsista vaan, se jääkin sitten sinne kaupan hyllylle. Ja taas voin olla ylpeä itsestäni!

Roju on samalla lailla magneettista kuin lika ja roskat. Kuten luonnossa roska kerää roskaa, nähdään kun joku on heittänyt roskan kadun reunaan. Huomenna siinä on kaksi roskaa ja ylihuomenna jopa kokonainen kasa roskia. Itse kävelen keväisin roskapussi mukana ja kerään roskia lenkkipolkuni varrelta. Viime keväänä sain ”saaliiksi” viisi pussillista roskia, mutta kylläpä säilyi loppukesän paljon siistimpänä kuin roskalle ei ollut kaveria odottamassa tienposkessa. Tunnustan, että meillä on keittiöön mennessä yksi kaapin päällinen johon aina jätetään tavaroita, kun ei viitsitä viedä niitä saman tien omalle paikalleen. Mutta huomasin myös sellaisen ilmiön kun tein joulusiivousta. Järjestin yhden hyllykön ja heitin siitä pois ylimääräisiä tavaroita. Hyllylle jäi runsaasti tyhjää tilaa, niin kuinka ollakaan seuraavana aamuna siihen oli ilmestynyt parit laskettelulasit, kypärä, korvakuulokkeet, siis perheen hanallisten tavaroita, jotka normaalisti säilytetään eteisen kaapissa.

Liian paljon tavaraa liian pienessä tilassa

Toisinaan ongelmana on tilanpuute. Perhe on kasvanut ja elämä mennyt eteenpäin, mutta koti on edelleen samankokoinen tai ollut alunperin liian pieni. Mitä enemmän ahdat tavaraa elintilaasi, sitä vähemmän jää tilaa vapaalle energiavirralle ja sitä vaikeampi on saada mitään tehdyksi. Kotisi alkaa tukehtua ja oma hengityksesikin alkaa vaikeutua ja muuttua pinnalliseksi eikä mikään tunnu sujuvan. Ainoa ratkaisu on muuttaa suurempaan tilaan tai hankkiutua eroon turhasta tavarasta.

Meillä on tilaa, mutta ei säilytystilaa. Se on ongelma kun ei ole tarpeeksi kaappeja tai varastotilaa. On sellaisia isoja tavaroita, kuten vieraspeitteet ja –patjat, matkalaukut jne, joita ei tarvitse kuin silloin tällöin ja niille ei oikein löydy sopivaa paikkaa. Joskus tekisi mieli heittää nuo tavarat mäkeen, mutta ei voi… Ehkä remontin jälkeen saan tilaa noille tavaroille.

Hoitamattomat asiat

Tämän ryhmän rojua on vaikeampi nähdä ja helpompi unohtaa kuin edellä olevat, mutta sen vaikutukset ovat yhtä suuret. Kaikki mikä fyysisellä, henkisellä tai tunnetasolla on kesken, tukkii mieltäsi.

Kodin keskeneräiset asiat heijastavat elämän keskeneräisiä asioita ja kuluttavat jatkuvasti elinvoimaa. Nämä voivat olla pieniä ja yksinkertaisia kuten irronnut kahva tai vuotava hana tai suurempia töitä kuten uudelleen sisustaminen, villiintynyt puutarha tai iso korjaustyö. Mitä suuremmasta asiasta on kyse, sitä enemmän ne estävä sinua siirtymästä eteenpäin.

Ompelematon nappi, soittamaton puhelu, epätyydyttävä ihmissuhde jne estävät etenemistäsi, ellet hoida asioita pois päiväjärjestyksestä.

Alitajuntasi kätkee nämä asiat siististi mielestäsi jos niin haluat, mutta siihen tarvitset valtavan määrän energiaa. Huomaat miten vointisi paranee kun hoidat kaikki keskeneräiset työt.

Näitä hoitamattomia asioita on paljon kun kaikki pienetkin tekemättömät työt listaisi. Näiden kimppuun käyn heti kun ylimääräiset tavarat on saatu kirppikselle. Listojen tekemistä olen pitänyt turhana, mutta ehkä tässä kohtaa se voisi toimia. Jos listaisin kaikki tekemättömät ja hoitamattomat asiat ja sitä mukaa viivaisin yli ne kun asia on hoidettu, voisi se innostaa käymään myös niiden kaikkein ikävimpien asioidenkin kimppuun.

Seuraavaksi mietin sitä miten roju vaikuttaa ihmisiin.

-         Tekstit lainattu; Karen Kingston ”Paikat kuntoon feng shuin avulla’” –